Кваліфікаційна характеристика


  Світ професій безмежний, тож  недооцінити значення вибору майбутнього фаху не можна. Адже професія людини це її життєвий шлях, у певній мірі – її доля. Тому обираючи свій професійний шлях, пам’ятайте, що це – один із найважливіших кроків Вашого самостійного життя. Якщо людина не помилилася у виборі спеціальності на початку життєвого шляху, то в майбутньому її чекатиме улюблена робота, яка надасть як духовне, так і матеріальне задоволення.
    Професія «Кухар. Пекар. Офіціант» є дуже значущою на ринку праці. Добрий кухар потрібен усюди. Жодна сфера народного господарства не обходиться без послуг кухаря та пекаря, бо:
Без їжі людина не може прожити
Без їжі людина не може творити
На морі ,у космосі,і на землі
Звичайно,потрібні усім кухарі.
   Професія кухар - це спеціаліст кулінарної справи, що має ґрунтовні знання та навички у приготуванні традиційних, сучасних страв, страв української кухні, обізнаний у сучасних методах організації праці, має навики роботи на сучасному обладнанні підприємств громадського харчування.
    Сьогодні пекар володіє широким спектром спеціальних вмінь,має навики в оформленні хлібобулочних виробів, індивідуального та спеціального замовлення,адже тісто чудовий матеріал для мистецтва. Широкий асортимент хлібобулочних виробів дає можливість пекарю втілити свої творчі здібності у роботі.
    Але не тільки приготування страв а й подача відіграє важливу роль.  На перший погляд робота офіціанта не така уже і складна. Але водночас за своєю простотою приховується низка особливостей які повинен знати офіціант у своїй роботі.
    Випускник професії офіціант вміє підбирати сервіровку столу до урочистості,володіє навиками обслуговування на банкетах, фуршетах, прийомах. Вміє використовувати широкий асортимент посуду,приборів, інвентаря, має навики правильного їх застосування. Окрім характеристики стави офіціант повинен вміти підібрати і порекомендувати вино-горілчані напої які як найкраще підійдуть до дано страви. Важливо знати що  за день офіціант набігає  до 30км та переносить до 3 тон вантажу.

   Навчальний процес по спеціальностях забезпечують провідні викладачі та майстри виробничого навчання. За час навчання учні засвоюють основні навчальні дисципліни: «Технологію приготування їжі», «Технологію хлібопекарського виробництва», «Організацію обслуговування в закладах ресторанного господарства», «Устаткування підприємств громадського харчування», «Кулінарну характеристику страв», «Гігієну та санітарію», «Охорону праці».
    Випускники з професії «Кухар. Пекар. Офіціант» після закінчення навчального закладу отримують робітничу кваліфікацію кухаря 3 розряду, пекаря 3 розряду та офіціанта 3 розряду.